Bel direct 088 - 80 10 300

Zilvervisjes in huis

 

Het Zilvervisje (ook wel bekend als Suikergast) komt vooral voor in nieuwbouwwoningen, vanwege de hoge vochtigheid en goed isolatie. Door klimaatverandering worden ze de laatste jaren veel actiever en planten ze zich steeds sneller voort.

Eetgedrag
Zilvervisjes eten het liefst schimmels, maar ook houden ze bijvoorbeeld van katoen dat in kleding voorkomt. Ze vervellen regelmatig en eten dan hun oude huid op of zelfs elkaar. Ze kunnen tot wel bijna een jaar zonder voedsel overleven. Water hebben ze vaak niet nodig.

Grootte
De eitjes zijn slechts 0,8mm groot en zijn met het blote oog nauwelijks zichtbaar. Na het uitkomen van het eitje zijn de kleine zilvervisjes eerst wit van kleur. Na een aantal weken krijgen ze een meer glanzende zilverachtige kleur en kunnen ze uitgroeien tot bijna 2 cm. Hun voelsprieten zijn bijna de helft van hun lichaamslengte. Ze hebben een plat lijf waardoor ze zelfs in de kleinste opening weg kunnen schieten.

Voortplanting
Een geslachtsrijp mannetje en vrouwtje zilvervis vinden elkaar met behulp van geur. Vervolgens leren ze elkaar kennen, door met hun antennes tegen elkaar te trillen. Dit wordt af en toe gepauzeerd om vervolgens weer kop naar kop te gaan staan. Op een gegeven moment rent het mannetje weg, waarbij het vrouwtje hem achtervolgt. Vervolgens staan ze naast elkaar en wrijft het mannetje zijn staart tegen het vrouwtje, waarna hij een pakketje zaadjes laat vallen. Het vrouwtje neemt deze vervolgens op in haar lichaam. Het vrouwtje legt eitjes van ongeveer 0,8 mm groot. In haar hele leven legt ze tot 200 eitjes. De jongen komen na vier tot zes weken uit het ei.

Leefgedrag
Zilvervisjes komen vooral ’s nachts tevoorschijn uit hun schuilplaats. Als ze overdag worden waargenomen zijn is het vaak in de wastafel of in de douche waar ze vanwege het gladde oppervlak moeilijk weg kunnen komen. Overdag nestelen ze zich vaak in kleine voegen en kieren, waar ze vanwege kun platte lichaam gemakkelijk tussen kunnen.
Aan het uiteinde van hun achterlijf zitten 3 voelsprieten, cerci genoemd. Deze sprieten vangen trillingen en luchtverplaatsingen op. Hiermee kunnen ze aanvallers zoals spinnen, roofkevers, muizen  e.d. voelen aankomen. Vaak kunnen ze dan op tijd wegschieten.  
Muizendokter

Bel me terug

 

Naam
Tel.
Betreft
 

disclaimer | info@zilvervisjesdokter.nl